Uloomak Play now
Uloomak › The seven emirates › Abu Dhabi
🔥 Most popular

Abu Dhabi quiz: questions and answers

Abu Dhabi is the capital and the largest emirate. It is home to Al Ain and its UNESCO-listed oases, the Sheikh Zayed Grand Mosque, Qasr Al Hosn — the city's oldest building — the Saadiyat Cultural District, Jebel Hafeet, Liwa Oasis and Al Dhafra.

▶ Play the Abu Dhabi quiz now

77 questions about this emirate in the gameOfficial sourcesFree
Abu Dhabi

Here are 10 questions from Uloomak. Try to answer, then tap “Show the answer” to see the answer and its source.

  1. What is the capital of the UAE?Easy

    What is the capital of the UAE?
    • ADubai
    • BSharjah
    • CAbu Dhabi city
    • DAl Ain
    Show the answer

    Correct answer: C) Abu Dhabi city

    Source: UAE Government Portal — Fact sheet

  2. In which city is the Sheikh Zayed Grand Mosque?Easy

    • ADubai
    • BAl Ain
    • CAbu Dhabi
    • DSharjah
    Show the answer

    Correct answer: C) Abu Dhabi

    Source: Sheikh Zayed Grand Mosque Centre

  3. In which emirate is the city of Al Ain?Easy

    • ADubai
    • BSharjah
    • CFujairah
    • DAbu Dhabi
    Show the answer

    Correct answer: D) Abu Dhabi

    Source: UAE Government Portal — Abu Dhabi

  4. Where is the Zayed National Museum?Easy

    • AThe tourist district on Yas Island
    • BThe oasis area in Al Ain
    • CSaadiyat Cultural District
    • DDubai Marina
    Show the answer

    Correct answer: C) Saadiyat Cultural District

    Source: Abu Dhabi Media Office — Zayed National Museum

  5. When did the Zayed National Museum open to the public?Medium

    When did the Zayed National Museum open to the public?
    • A3 December 2025
    • BNovember 2017
    • C2 December 2021
    • DJanuary 2030
    Show the answer

    Correct answer: A) 3 December 2025

    Source: Abu Dhabi Media Office — Zayed National Museum

  6. What is the UAE's second-highest peak and Abu Dhabi's highest?Medium

    What is the UAE's second-highest peak and Abu Dhabi's highest?
    • AJebel Jais
    • BJebel Yibir
    • CJebel Dhanna
    • DJebel Hafeet
    Show the answer

    Correct answer: D) Jebel Hafeet

    Source: UAE Government Portal — Abu Dhabi

  7. Since which year was Sheikh Mohamed bin Zayed Crown Prince of Abu Dhabi, before becoming President?Medium

    • A1999
    • B2004
    • C2006
    • D2010
    Show the answer

    Correct answer: B) 2004

    Crown Prince 2004–2022, and Chief of Staff of the Armed Forces 1993–2005.

    Source: UAE Government portal — The Federal Supreme Council

  8. In which year was the UAE President, Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, born?Medium

    • A1958
    • B1965
    • C1961
    • D1969
    Show the answer

    Correct answer: C) 1961

    He was born on 11 March 1961 in Al Ain.

    Source: UAE Government portal — The Federal Supreme Council

  9. Which Ruler of Abu Dhabi appointed Sheikh Zayed as his representative in Al Ain in 1946?Medium

    • AHis father Sheikh Sultan bin Zayed
    • BHis brother Sheikh Shakhbut bin Sultan
    • CHis uncle Sheikh Saqr bin Zayed
    • DHis grandfather Sheikh Zayed bin Khalifa
    Show the answer

    Correct answer: B) His brother Sheikh Shakhbut bin Sultan

    Source: National Library and Archives — Sheikh Zayed bin Sultan

  10. In which year did the Abrahamic Family House open?Hard

    • A2019
    • B2021
    • C2025
    • D2023
    Show the answer

    Correct answer: D) 2023

    Source: Abrahamic Family House

Ready for the challenge?

Play “Where is it?” on the UAE map, or the full history and geography sections in Uloomak.

▶ Play the Abu Dhabi quiz

Other emirates

DubaiSharjahAjmanUmm Al QuwainRas Al KhaimahFujairah